De woningmarkt was vaak het onderwerp van gesprek in het afgelopen jaar. Iedereen had een mening over de explosieve huizenmarkt. Woningen werden in rap tempo meer waard en gingen als zoete broodjes over de toonbank. Inmiddels lijken we echter op een plateau te zijn gestuit. Waar er rond mei dit jaar nog altijd sprake was van een groei in de huizenprijzen, zien we dat sinds de zomer de daling is ingezet.

Er verandert momenteel veel op de woningmarkt. Niet alleen de woningprijzen dalen, er staan ook veel meer huizen te koop dan in de afgelopen maanden. Zal dit dan echt het moment zijn waarop de huizenmarkt weer 180 graden om zal draaien? Zijn dit de eerste tekenen dat de huizenmarkt dadelijk voor een tijdje gaat afkoelen? Dat wordt wel gedacht. Maar wat betekent dit voor mensen die nu een woning willen kopen of verkopen? Is dit wel het moment?

Gevolgen voor de verkopers

Door de huidige ontwikkelingen zien we een duidelijke verandering in sentiment op de woningmarkt. Zo zien de meeste verkopers het op dit moment nog wel redelijk zonnig in, maar zijn er veel zorgen voor de toekomst. Want hoe ziet de woningmarkt er over pakweg vijf jaar uit? Experts geloven niet dat de huizenmarkt plotseling zal instorten zoals dat eerder al eens gebeurde. Zo’n vaart zal het niet lopen. Het veranderende sentiment is echter wel terecht. Er zullen veranderingen gaan plaatsvinden en daar hoort ook onzekerheid bij. Dit zie je momenteel ook terug in het gedrag van de verkopers én kopers.

Dit zorgt er ook voor dat meer mensen die anders later hun huis pas te koop wilden zetten, dit toch nu al gaan doen. Handelen uit onzekerheid voor de toekomst. Het is dan ook niet voor niets dat er overal in het land juist meer woningen worden aangeboden. Hierdoor heeft de NVM makelaar in Eindhoven het momenteel nog druk genoeg.

Gevolgen voor de kopers

Voor kopers hebben de stabiliserende prijzen natuurlijk grote voordelen. Helemaal als we kijken naar starters. In het afgelopen jaar was het bijna onmogelijk om aan een woning te kopen. Woningen werden met gemak verkocht. Vaak al voordat er echt voor geadverteerd werd. Mensen betaalden ongelooflijk veel geld om een woning te bemachtigen. Soms zelfs meer dan de vraagprijs. Dit was voor starters veelal niet te betalen. De stabiliserende woningmarkt is dus voor hen een lot uit de loterij.

Niet alleen worden de prijzen langzaam weer wat lager. Ook het aanbod neemt weer toe. Hierdoor hoeven er geen overhaaste beslissingen worden genomen. Bovendien zien we dat de hypotheekrente nu alweer een beetje toeneemt. Waren er enkele jaren geleden nog mensen die iets meer dan twee procent betaalden, loopt de rente momenteel alweer op richting de vier procent. De verwachting is dat de hypotheekrente nog veel hoger kan worden. Kopers doen er dan ook goed aan om nu hun aankoop te doen en nog even te profiteren van de relatief lage rentetarieven.