Wellicht zie je weinig mogelijkheden voor het inrichten van jouw smalle tuin, door het gebrek aan ruimte. Er zijn echter veel mogelijkheden om jouw smalle tuin sfeervol in te richten en de ruimte optisch groter te laten lijken. Benieuwd hoe je dat doet? Lees dan snel verder, we zetten alle kleine tuin inspiratie en tips voor je op een rij. 

Optische illusies

Hét geheim voor het inrichten van je kleine tuin, is het creëren van optische illusies. Door verschillende zitgedeeltes te creëren in je achtertuin krijgt je tuin meerdere dimensies. Let erop dat je de tuinkamers niet helemaal afsluit met een hoge schutting of haag, maar maak gebruik van bijvoorbeeld een pergola of halfhoge struiken om toch een scheidingswand te vormen. Speel ook met hoogteverschillen, zo kun je bijvoorbeeld ook een zitgedeelte maken in de grond in plaats van de hoogte in te werken. Nog een stapje verder om je tuin groter te laten lijken: plaats een grote spiegel aan het einde van je tuin. Door de weerspiegeling lijkt je tuin verder door te lopen naar achteren waardoor deze ruimtelijker aanvoelt.

Tuinverlichting

Zelf met tuinverlichting kun je optische illusies wekken en je tuin groter doen lijken. Met verlichting accentueer je bepaalde elementen in je tuin, zo kun je grondspots naast je tuinpad plaatsen of verlichting die werkt op zonne-energie bij je planten plaatsen zodat deze mooi worden uitgelicht en in de spotlight staan. Wandlampen tegen de schutting geven ook een mooi effect, waardoor de zijkanten van je tuin mooi worden uitgelicht zonder dat de ruimte klein aanvoelt. Zo krijgt je smalle tuin een dynamische, levendige uitstraling. 

Tuin trend 2024

Groen is en blijft een belangrijke trend bij het inrichten van de tuin. Door het creëren van een oase aan groen krijgt je tuin een sfeervolle, warme uitstraling. Combineer vaste groene planten met vrolijke bloeiers om zodoende kleur toe te voegen. Bovendien kun je alle kanten op met andere kleuren toevoegen door bijvoorbeeld een deel van je schutting te verven of kleurrijke accessoires toe te voegen. Verder zien we een trend wat betreft het gebruik van strakke en organische lijnen die elkaar afwisselen. Plaats je terras bijvoorbeeld in strakke lijnen, maar voeg een ronde grote spiegel toe. 

Wil je echt alles uit jouw tuin halen en helemaal niks missen? Schakel dan een tuinarchitect of tuinontwerper in. Met hen expertise en ervaring creëren zij in no-time jouw droomtuin.