Je huis is je kasteel, en je wilt dat het er op zijn best uitziet. Maar soms lijkt dat een onmogelijke opdracht – vooral als je met een beperkt budget werkt. Vrees niet! Er zijn tal van manieren om de buitenkant van je huis mooi te maken, zelfs met een shoestring budget. Lees verder voor enkele tips.

1. Investeer in een goed ontwerp

Het uiterlijk van de buitenkant van je huis wordt grotendeels bepaald door de voordeur en het soort en de kwaliteit van je ramen en ingang. Als je een deur of raam van hoge kwaliteit hebt, doe dan niet de moeite en de kosten om ze alleen voor de verandering te vervangen, want het blijft een tijdelijke oplossing. Werk in plaats daarvan met wat je hebt en laat wat tijd verstrijken om de nieuwheid van de voorwerpen een beetje te laten slijten voor je vervanging overweegt.

2. Maak het goed schoon

Investeer, naast allesreinigers, in enkele milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen die gemaakt zijn van natuurlijke ingredi├źnten, zoals sinaasappelolie voor het schoonmaken van houten exterieurs. Vermijd het gebruik van ammoniakhoudende schoonmaakmiddelen op buitenoppervlakken, want die zijn corrosief voor metaal.

3. Gebruik lichtere kleuren

Kleuren die licht van toon zijn laten je huis groter en helderder aanvoelen, vooral wit of bleke tinten groen, geel of blauw. Wees niet bang om de voordeur dramatisch rood of zwart te schilderen, want deze kleuren kunnen je huis helpen opvallen en het een meer opvallende uitstraling geven.

4. Plant wat kleur

Bomen en struiken voegen niet alleen privacy toe aan je eigendom, maar ze verzachten ook de randen van het huis en vormen een aantrekkelijke achtergrond voor bloemen, vooral kleurrijk bloeiende eenjarigen die gemakkelijk kunnen worden teruggesnoeid en naar binnen gehaald als het weer afkoelt.

5. Besteed aandacht aan je looppad

Een goed ontworpen looppad kan bezoekers in de richting van je voordeur leiden en weg van de fundering van het huis. Maak een patroon met een soort verhardingsmateriaal, of gebruik contrasterende kleuren voor de belangstelling. Zorg voor padverlichting om het looppad ‘s avonds te verlichten.

6. Ga voor een sleutelvrij toegangssysteem

Een beveiligingssysteem dat je toegang tot je huis geeft met een elektronische sleutelhanger of code is voordeliger dan telkens een nieuw slot op de voordeur te installeren als iemand zijn sleutel verliest. Het voordeel van dit soort systeem is dat het gemakkelijk veranderd kan worden als je een tijdje moet verhuizen, of als iemand overlijdt.

7. Laat hem groter lijken

Laat je voordeur groter lijken door er omlijstingen omheen te zetten of zelfs een geheel nieuwe deurpost te bouwen met lichtere materialen om de deur zelf groter te laten lijken. Ook het aanbrengen van verhoogde paneelluiken en een hogere deur kunnen de illusie van meer ruimte en hoogte wekken.