Als het gaat om het vinden van een huis, zijn er schijnbaar eindeloze opties. Moet je een huis kopen? Of zou het huren van een woning beter bij je eisen passen? Als je probeert te beslissen of je gaat huren of kopen, dan is deze blogpost voor jou. We onderzoeken de voor- en nadelen van beide opties, zodat je een weloverwogen beslissing kunt nemen.
De voordelen van een huis kopen
Je bent eigenaar van het huis.
Een van de grootste voordelen van het bezitten van een huis is dat, nou ja, je het bezit. Dat betekent dat je ermee kunt doen wat je wilt, natuurlijk binnen de richtlijnen van je vereniging van huiseigenaren en de plaatselijke wetgeving. Als je de muren neonroze wilt schilderen of er behang met katjes op wilt plakken, geen probleem! En als je meer permanente veranderingen wilt aanbrengen, zoals het toevoegen van een aanbouw of het afwerken van de kelder, dan kan dat ook. Als je huiseigenaar bent, is de sky the limit.
Lage hypotheekrente
Voor iedereen die nog twijfelt over het kopen van een huis is dit misschien het moment om de sprong te wagen (hoewel de huizen erg duur zijn momenteel). De hypotheekrente is momenteel historisch laag, wat betekent dat je maandelijkse uitgaven lager zullen zijn dan wanneer je zou wachten met het kopen van een huis. Natuurlijk zijn er nog andere factoren die je moet overwegen voordat je de overstap maakt van huren naar bezitten, maar als je geld wilt besparen op de lange termijn, dan is dit zeker een goed moment om te kopen.
De optie voor CPO
CPO, of “collectief particulier opdrachtgeverschap,” is een type woningbouw waarbij toekomstige bewoners samenwerken om hun huizen te plannen, te ontwikkelen en te bouwen. Deze gezamenlijke aanpak van woningbouw leidt vaak tot aanzienlijke kostenbesparingen en een groter gevoel van eigendom en controle voor de bewoners. Bovendien creëren CPO-ontwikkelingen doorgaans een sterk gemeenschapsgevoel onder de bewoners, omdat ze vaak betrokken zijn bij de planning en bouw van hun huizen en buurten. Daardoor kunnen CPO’s een uitstekende optie zijn voor wie op zoek is naar een betaalbare, gemeenschapsgerichte woning.
Geen stijgende huurprijzen
De huurprijzen zijn de afgelopen jaren gestegen, en ze vertonen geen tekenen van vertraging. Dus, als je het zat bent om je huur te zien stijgen en stijgen zonder dat het einde in zicht is, kan dit het moment zijn om in plaats daarvan een huis te kopen.
Vrije woonkeuze
Als je een huis bezit, kun je kiezen waar je woont – in tegenstelling tot huren, waar je bent overgeleverd aan de grillen van je huisbaas. Dus, als je altijd al in een bepaalde buurt of schoolwijk hebt willen wonen, maar dat niet kon omdat huren schaars of te duur was, dan is dit misschien je kans om eindelijk die stap te zetten.
De voordelen van een huis huren
Geen kans op restschuld
Als je het huis op een minder gunstig moment verkoopt, kun je achterblijven met een restschuld. Bij het huren van een huis heb je dit risico niet. Laten we bijvoorbeeld zeggen dat je een huis hebt gekocht voor 100.000 euro. Maar dan moet je door een onvoorziene omstandigheid het huis vijf jaar later verkopen voor slechts €80.000. Je zou dan blijven zitten met een restschuld van €20.000 die je zou moeten afbetalen. Dit is iets waar je je bij het huren van een huis geen zorgen over hoeft te maken, omdat je niet verantwoordelijk bent voor een schuld die met het huis samenhangt.
Minder belastingen en verzekeringen
Als je een huis bezit, ben je verantwoordelijk voor het betalen van zowel belastingen als verzekeringen op de woning. Dit kan elk jaar behoorlijk oplopen. Als je echter een huis huurt, zijn deze kosten meestal inbegrepen in je huurbetalingen. Dit betekent dat je elke maand meer geld beschikbaar hebt om aan andere dingen uit te geven.
Geen aankoopkosten
Als je een huis koopt, zijn er nogal wat kosten verbonden aan de aankoop zelf. Je zult bijvoorbeeld moeten betalen voor inspecties, afsluitkosten en soms zelfs reparaties voordat je er in kunt trekken. Als je daarentegen een huis huurt, zijn er meestal helemaal geen aankoopkosten. Je tekent gewoon het huurcontract en trekt er op de afgesproken datum in.
Onderhoud is niet voor eigen rekening
Als er iets kapot gaat in je huurwoning, is het niet jouw verantwoordelijkheid om het te repareren. Dat is de taak van de verhuurder of vastgoedbeheerder. Dus als de airconditioning midden in de zomer stuk gaat of de boiler begint te lekken, hoef je je geen zorgen te maken over het betalen van de rekening voor reparaties. Dit kan je na verloop van tijd behoorlijk wat geld besparen, want grote reparaties kunnen erg duur zijn.