Zo goed als 10 procent van de huizen in ons land heeft een onopgemerkt waterlek met alle gevolgen van dien. Niemand wil geld verliezen via zijn waterleidingen, om nog maar te zwijgen van de duizenden euro’s schade die een lek kan toebrengen aan je huis. Daarom moet je dus op tijd een waterlek detecteren, wat best lastig kan zijn. In dit artikel vind je echter vier veelvoorkomende tekenen van een waterlek in huis!

Natte plekken

Zo nu en dan is het lastig om natte plekken te spotten in je woning, wat met name het geval is bij kleinere lekken. Toch zijn ze eigenlijk altijd zichtbaar, je kunt ze bijvoorbeeld op het plafond, de vloer of de muren zien. Met name bij een lekkend dak heb je vaak natte plekken in huis. Mogelijk zijn ze al opgedroogd voordat je ze opmerkt, maar dit is bij een grotere lekkage vaak niet het geval. 

Schimmel en meeldauw

Als je schimmel opmerkt in je woning dan weet je eigenlijk wel zeker dat je op lekkageprobleemkwijt.nl een loodgieter moet vinden. Schimmel houdt namelijk van een vochtige omgeving, wat ook het geval is bij meeldauw. Als ze ontstaan in je huis dan is dit dus een teken dat er een leiding lekt. Je moet dan echt zo snel mogelijk de lekkage op laten lossen door een professional, anders krijg je te maken met de nare gezondheidsrisico’s van schimmel en meeldauw. 

Vlekken

Eerder hebben we al de natte plekken genoemd, maar je kunt ook vlekken zien in je woning als je een waterlek hebt. Dit ontstaat doordat de natte plek opdroogt en telkens weer terugkeert. Op den duur verkleurt de plek dan, waardoor het dus een zichtbare vlek wordt. Dit is vooral het geval als het oppervlak een witte kleur heeft aangezien de vlek een gele tint heeft. Dit gaat vaak gepaard met schimmelgroei of meeldauw.

Hogere waterrekeningen

Als je je waterrekening terugkrijgt en ziet dat het een stuk hoger is dan normaal moet je je zorgen gaan maken. Dit kan namelijk onder meer komen door een waterlek in huis. Het is dan zaak om in je woning op zoek te gaan naar de lekkage zodat je het op kunt lossen. Let hierbij vooral op de bovenstaande tekenen van een waterlek. In sommige gevallen kun je het lek niet zelf detecteren, huur dan een specialist in voor dit klusje.