Je ziet tegenwoordig vaker gebouwen met platte daken uit de grond komen dan vroeger. Voorheen werd ieder gebouw zo ongeveer met een schuin dak gebouwd. Dit was beter voor de afvoer van het regenwater. Tegenwoordig is de bouwtechniek zo ver gevorderd dat er geen schuin dak meer nodig is om het regenwater goed af te voeren. Waarom kiezen steeds meer mensen voor een plat dak?

De kosten

De eerste reden om voor een plat dak te kiezen is een reden die voor bijna iedereen wel geldt Het is boven alle andere voordelen gewoon goedkoper om een plat dak te bouwen dan een schuin dak te bouwen. De constructie van een plat dak is simpeler en heeft minder materialen nodig. Zo bespaar je flink wat kosten wanneer je kiest voor een plat dak. Ook kan er goed gebruikt gemaakt worden van goedkope dakbedekking zoals EPDM. De besparing van kosten zal de rode draad door dit artikel blijken.

Minder kans op schade

Een andere reden om voor een plat dak te kiezen die ook geld bespaart is het feit dat een plat dak minder kans heeft op stormschade dan een schuin dak. Een plat dak vangt minder wind en daardoor is de kans op schade gewoon veel kleiner. Ook kan het dak makkelijker afgewerkt worden en verstevigd worden tegen stormschade. Minder reparaties betekent minder uitgaven. 

Makkelijke dakbedekking

Het plaatsen van een plat dak is vaak makkelijker dan het plaatsen van een schuin dak. Dit heeft ook te maken met het gemak van het plaatsen van de dakbedekking op een plat dak. Dakbedekkingsmaterialen zoals EPDM dakbedekking zijn makkelijk aan te brengen en zijn al voldoende om het dak tegen weer en wind te beschermen. Dit scheelt veel tijd en kosten.

Makkelijker uitbouwen

Voor nieuwbouw heeft het gebruik van een plat dak nog een extra voordeel. Het is namelijk veel makkelijker om een uitbouw te plaatsen wanneer het originele gebouw gebruik maakt van een plat dak. Door de simpelere constructie van het dak is het makkelijker om er een uitbouw aan vast te bouwen. Ook dit kan veel tijd en kosten schelen.

Extra opties

Als laatste maakt een plat dak extra opties voor het dak veel makkelijker om aan te leggen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonnepanelen of een groen dak. Beide zijn mooie duurzame opties voor het dak. Als het platte dak een goede ondergrond heeft qua dakbedekking kunnen het groene dak en zonnepanelen makkelijker toegevoegd worden dan bij een plat dak.