Je huis moet een toevluchtsoord zijn, een toevluchtsoord tegen de spanningen van de buitenwereld. Een plek waar je kunt ontspannen en verjongen, omringd door de dingen waar je van houdt. Maar voor veel mensen is hun huis allesbehalve ontspannend. In feite is het misschien wel een van de meest stressvolle plaatsen in hun leven.

Als dit klinkt als jouw huis, maak je dan geen zorgen – je bent niet de enige. Maar er zijn dingen die je kunt doen om dat te veranderen. Hier zijn vijf tips om je huis meer ontspannend te maken:

1) Verwijder elektronische afleidingen

Als je huis vol staat met apparaten die voortdurend je aandacht opeisen, is het tijd om ze weg te doen. Ze kunnen een tijdje leuk zijn, maar ze worden snel irritant als je niets gedaan kunt krijgen zonder voortdurende onderbrekingen. En als je deze apparaten niet gebruikt om je te ontspannen, is er helemaal geen reden om ze in je huis te hebben! Dus berg ze op of breng ze onder bij iemand anders die ze ook echt goed zal gebruiken. Je ontspannende heiligdom wacht…

2) Voeg planten en groen toe

Planten zijn heerlijke bronnen van ontspanning – niet alleen voegen ze kleur en textuur toe aan elke ruimte, maar van de geur van bloemen is bewezen dat ze stress verminderen. Zelfsnepbloemen kunnen een verschil maken – volgens NASA kan alleen al het hebben van kamerplanten rond je werkruimte de concentratie en productiviteit verbeteren!

3) Gebruik biologische schoonmaakmiddelen

Je wilt ontsnappen aan de stress van het leven, niet die in je huis brengen. Als je de boel met giftige chemicaliën schoonmaakt, sta je de hele dag aan die giftige stoffen bloot – en dat is allesbehalve ontspannend. Als je goed zoekt zijn er veel biologische en natuurlijke producten te koop (en zelfs enkele groene merken die niet zo effectief zijn als hun niet-natuurlijke tegenhangers). Kijk ook uit voor harde chemische namen als “petroleumdistillaten” of “ammoniak” Als die in welk schoonmaakmiddel dan ook zitten, kun je het beter vermijden!

4) Maak het je gemakkelijk

Je zult je niet helemaal ontspannen als je voortdurend op je horloge kijkt en je zorgen maakt over hoe lang je nog hebt om te ontspannen. Dat verslaat het doel. Probeer alles op één plaats te bewaren, zodat je het kunt opbergen als het niet meer nodig is – zoals je sleutels of je telefoon als je thuiskomt van je werk, bijvoorbeeld.

5) Voorkom dat je je overweldigd voelt

Het lijkt tegen-intuïtief, maar soms veroorzaken we onszelf stress door te denken dat we te veel tegelijk moeten doen. Als dit klinkt zoals jij, probeer dan je schema af te bouwen tot je je meer ontspannen en in controle voelt. Het zal enorm helpen als het op tot rust komen aankomt!

Zo zie je maar – vijf eenvoudige dingen die een groot verschil kunnen maken als het gaat omje huis. Je hoeft ze niet allemaal tegelijk te doen, maar het zou goed zijn om met een of twee dingen op de lijst te beginnen en je een weg te banen tot je alle voordelen van een ontspannend toevluchtsoord ervaart!