Verschillende elementen in de woning hebben regelmatig onderhoud nodig. Vergeet je dit, of stel je dit eindeloos uit, dan loop je het risico dat er iets kapot gaat, of erger – dat er schade ontstaat. Wanneer je bijvoorbeeld geen tijdig onderhoud van je cv-ketel uit laat voeren loop je zelfs kans op schoorsteenbrand. Gelukkig is er genoeg wat je kunt doen om dit te voorkomen. In dit artikel geven we je de beste tips!

Laat de cv-ketel regelmatig controleren

Onderhoud aan de cv-ketel zorgt er niet alleen voor dat je zonder problemen gebruik kunt blijven maken van het warme water in jouw woning. Regelmatig cv onderhoud is namelijk ook een stuk beter voor je eigen veiligheid. Een slecht onderhouden ketel kan namelijk vlam vatten. Dit gebeurt wanneer onderdelen versleten zijn, of wanneer vuil zich ophoopt in de ketel. Vaak merk je dit pas wanneer er brand ontstaat en is het eigenlijk te laat. Maak dus op tijd een afspraak met een monteur voor een onderhoudsbeurt en periodieke controle, zodat je geen onnodig risico loopt.

Zorg ook voor onderhoud van de schoorsteen

Wanneer je hout stookt in een houtkachel of open haard is een schone schoorsteen erg belangrijk. Hiermee voorkom je brand en koolmonoxidevergiftiging. Ook is een schone schoorsteen een stuk beter voor het milieu, want door een vrij rookkanaal komt er veel minder fijnstof in de buitenlucht terecht. Ben je geen held op een ladder en zie je het niet zitten om het dak op te gaan? Schakel dan een professionele schoorsteenveger in. Op die manier ben je zeker van een veilig en schoon rookkanaal.

Let goed op de luchttoevoer

Een ander belangrijk punt om schoorsteenbrand te voorkomen is door erop te letten dat er altijd voldoende luchttoevoer is. Dit geldt zowel voor de ruimte waar de cv-ketel staat als de ruimte waar een open haard of houtkachel staat. Moderne houtkachels regelen de luchttoevoer meestal automatisch. Bij oudere modellen kun je de luchttoevoerklep van de kachel flink openzetten. Heb je een een open haard? Zet dan de klep in de schoorsteen helemaal open, zodat er genoeg lucht door kan stromen, voor een optimaal verbrandingsproces. 

Let op de kleur van de vlammen

Als laatste tip is het slim om ook af en toe op de kleur van het vuur in de open haard of houtkachel te letten. Een goed vuur geeft gele, gelijkmatige vlammen en geeft bijna geen rook af uit de schoorsteen. Zie je oranje vlammen, of komt er donkere rook uit de schoorsteen? Dan is de verbranding waarschijnlijk niet helemaal in orde. Zet in dat geval snel een raampje open voor extra zuurstof en controleer de schoorsteen nadat het vuur lang genoeg is gedoofd – grote kans dat er ergens een verstopping zit.