Alles wordt groen, met prominente ontwerpers die kiezen voor huizen vol planten en milieuvriendelijke accenten. Een andere grote trend is een toevloed van buitenelementen zoals zwembaden en ruime balkons, waardoor het voelt alsof je buiten woont, zelfs als je dat niet bent. Er is ook een groeiende vraag naar minimalisme, waarbij open indelingen en grootschalige meubels de boventoon voeren. De grootste verandering zit misschien in het gebruik van technologie. Huiseigenaren willen zich verbonden voelen met hun omgeving, wat betekent dat slimme apparaten en gemakkelijk te gebruiken technologie de sleutel zijn.

Hier is een blik op wat je van interieurontwerp in 2022 kunt verwachten:

1. FOTOGRAFIE EN ENSCENERING

Nu meer mensen hun huis gebruiken om hun persoonlijkheid te etaleren, is binnenhuisarchitectuur een van de populairste vormen van persoonlijke expressie geworden. Om een woning te creëren die opvalt, nemen huiseigenaren een voorbeeld aan de modewereld door professionele fotografen en stylisten in te huren bij het ensceneren van hun te koop of te huur staande eigendommen. Ontwerpers en stylisten nemen ook steeds vaker woonprojecten aan, wat betekent dat ze meer betrokken worden bij het koopproces van een huis.

2. GROEIEND VERLANGEN NAAR MINIMALISME

Net zoals de modewereld het minimalisme omarmt, doet ook de binnenhuisarchitectuur dat. Strakke lijnen en open indelingen met grootschalige meubels zoals sectionals en bankstellen nemen de overhand, omdat ze woningen een minimalistische uitstraling geven zonder dat ze te grimmig of leeg aanvoelen. Dit betekent dat huiseigenaren op zoek gaan naar meubels die opgaan in de achtergrond, in tegenstelling tot voorwerpen met meer decoratie en versiering.

3. TECHNOLOGIE IN HUIS

Huiseigenaren willen verbonden blijven, en technologie speelt een grotere rol in het gemiddelde huis. Apparaten zoals koelkasten en vaatwassers zijn van louter functioneel een gespreksonderwerp geworden, terwijl smart home producten in de toekomst nog meer aan populariteit zullen winnen.

4. HET ‘GRAND DESIGNS’ SYNDROOM OVERWINNEN

De populariteit van huisrenovatieprogramma’s zoals Grand Designs heeft een dramatisch effect gehad op het interieurlandschap. Op dit moment zijn huiseigenaren meer geneigd tot ambitieuze verbouwingen die op TV te zien zijn, met keukenuitbreidingen en tweede verdiepingen die in bestaande huizen worden ingebouwd. Deze trend zal in de nabije toekomst echter afzwakken naarmate mensen moe worden van het zien van hun favoriete huizen op TV.

5. TOENEMENDE VRAAG NAAR EEN GROENE BENADERING VAN WONINGONTWERP

Huiseigenaren zoeken naar manieren om groene elementen in hun eigendommen te verwerken, wat betekent dat er meer duurzame ontwerpkeuzes beschikbaar zullen komen. Groenere materialen zoals gerecycleerd hout en teruggewonnen steen vind je nu al in huizen over de hele wereld, terwijl veel landen milieuvriendelijk ontwerpen aanmoedigen met financiële stimulansen en belastingvoordelen.

6. EEN MEERDERHEID VAN VROUWEN IN HET KOOPPROCES VAN HUIZEN

Zowel huiseigenaars als ontwerpers verwachten dat vrouwen een grotere rol gaan spelen in het koopproces van een huis, omdat ze vaak praktischer zijn dan hun mannelijke collega’s als het op beslissingen aankomt. Er is ook een verschuiving in de manier waarop huizen worden ontworpen, omdat meer vrouwen hogere functies in bedrijven zijn gaan bekleden en betrokken zijn bij binnenhuisarchitectuur, wat een vraag heeft gecreëerd naar woningen die aan hun specifieke behoeften voldoen.

7. DE TOEVLOED VAN BUITENFUNCTIES

Meer huiseigenaren willen buitenelementen zoals zwembaden en patio’s in hun huizen integreren. Buiten wonen is de laatste jaren populairder geworden, vooral onder millennials, die op zoek zijn naar plekken om hun vrienden en familie te vermaken. Daardoor worden buitenfuncties langzamerhand de norm in plaats van de uitzondering als het gaat om luxe eigendommen.